Цркве

Обиђите најлепше цркве у околини Косјерића:

Црква брвнара посвећена Светом Ђорђу у селу Сеча Река
Црква Рођења Пресвете Богородице – 1970. године
Црква Светог Илије – Сеча Река
Црква у Маковишту
Црква у Радановцима
Црква Успења Пресвете Богородице у Ражани
Субјелска црква

Црква Светог Ђорђа у Сечој Реци

Црква Светог Ђорђа у Сечој Реци је црква брвнара подигнута 1812. године, на месту храма, који су Турци запалили 1805. или 1806. године, о чему сведочи натпис на западним вратима цркве.

Ова изузетно вредна црква брвнара, која је проглашена спомеником културе од великог значаја, представља један од најуспешнијих примера осаћанског градитељства у Србији, јер су је градили мајстори из Осата из источне Босне.

На цркви се налазе двоја врата, богато украшена дрворезом, као и довратак западних врата, на коме се виде цветни мотиви. У цркви се налазе и вредне иконе а око ње се налазе крајпуташи који потичу из периода Балканских ратова и Првог светског рата

Црква Успења Пресвете Богородице у Ражани

Црква Успења Пресвете Богородице у Ражани изграђена је крајем XИX века, у периоду од 1890. до 1900. године. Прво звоно, тешко 320 кг, у Првом светском рату Аустријанци су однели и претопили за војне потребе. У порти ове цркве сахрањен је Светомир Ђукић, оснивач српског олимпизма. У цркви се налазе четири фреске јеванђелиста које је насликао наивац из Опарића, Јанко Брошић. Овде се налазе и чувене светиње, тј. делови моштију седам светитеља, као благослов оца Валентина, свештеника из Москве.

Косјерић

Маковиште

Годечево