О Косјерићу

Планински врхови и нетакнута природа, развијен сеоски туризам и неодољиви гурманлуци маме у Косјерић, све већи број излетника, викендаша и туриста који воле активан одмор. Сви који желе да упознају српско село, културу и традицију, као и да упражњавају различите врсте активног одмора, Косјерић је идеална дестинација.

Географски положај

Косјерић је градско насеље у општини Косјерић, у Златиборском округу, у Србији.

Косјерић је место у западној Србији на обалама реке Скрапеж, која извире на планини Повлен, на 1000 мнв.

Косјерић се налази у плодној долини на 415 м надморске висине. Са северозапада Косјерић је окружен планином Повлен 1347 м, а са североистока планинама Козомор 1007 м и Маљен 1104 м, на којем се налази висораван Дивчибаре, позната туристичка дестинација за љубитеље зиме и скијања, са ски стазама опремљеним ски лифтом који има могућност превоза 700 скијаша на сат.

Са истока је Субјел 924 м. Са југа Косјерић је засечен Дрмановином, са највишим узвишењем Град 1022 м и Црнокосом 809 м.

Историјат

Тачно време насељавања подручја данашње општине Косјерић тешко је утврдити. Осетнији долазак становништва почео је у другој половини 18. века, уочи познате народне побуне познате под именом Кочина крајина. Углавном су се досељавали људи из Црне Горе, Источне Босне и са Старог Влаха. Најстарији досељеници населили су, пре осталих, места Варду, Таор и Маковиште.

Сматра се да најстарији досељеници потичу из породице Косијер. У предањима из ранијих времена каже се да је Антоније Косијер дошао из Косијера, из Црне Горе, и довео своја три сина.

Косјерић је почео убрзано да се развија тек 1882. године иако му је у томе сметала близина већих места каква су, у оно доба, били Ваљево и Пожега. За варош је проглашен 1892. године а за град тек 30. априла 1966. године и убрзано се развија од проласка пруге Београд-Бар 1972. године.

Активности

Уз сеоски туризам, за све оне који воле активан одмор, у Косјерићу могу пронаћи многобројне активности, као што су:

Планинарење

Пешачење

Бициклизам

Лов

Риболов

Базени

Menu